Armband För Män – En Komplett Stilguide!

En komplett guide till hur du snyggast bär armband som man…

Armbandet är en fantastisk accessoar, det är enkelt att bära upp, tidlöst, lätt att variera och gör sig väldigt bra tillsammans med andra accessoarer, som till exempel din klocka. Allt detta gör armbandet till vår absoluta favorit när det gäller accessoarer för män!

Men bara för att det är flexibelt och lätt att bära upp så betyder det inte att man inte behöver ha en plan när det gäller ens armband. Precis som för alla accessoarer, och plagg för den delen, så finns det vissa saker man bör tänka på, om man vill få till en så snygg outfit som möjligt.

I den här guiden går vi igenom allt du behöver veta, och hur du bör tänka när det gäller armband för herrar!

Som med det mesta så kan man dela in armband i olika typer. De primära typerna är dessa 5:

  1. Läderarmband
  2. Stenarmband och pärlor
  3. Metallänkar och kedjor
  4. Bangle - armband
  5. Rep och snören

De här olika typerna passar så klart olika bra ihop med varandra, med andra accessoarer och med din klädsel, vilket vi går igenom i detalj lite längre ned.

Hur matchar man armband med resten av outfiten?

Armbandet är ett fantastiskt sätt att förstärka din outfit och skapa en unik stil utan att bryta mot diverse klädkoder på jobbet, bröllop eller andra tillställningar. Men för att göra det snyggt så gäller att hitta rätt armband som matchar med resten av din outfit så att det blir en snygg helhet, och inte en massa lösa delar.

Här nedanför hittar du 3 tidlösa stilregler för armband, samt tips och råd för hur du bäst matchar dina armband med olika klädstilar.

3 Stilregler för armband

Även om armbandet är flexibelt och mångsidigt så finns det vissa stilregler du vill tänka på för att det ska addera något vettigt till din outfit, och inte bara göra den plottrig.

1: Komplettera din klocka

Armbandets material ska komplettera din klocka, inte kopiera din klocka. Bär du en klocka med stålarmband så bör du välja armband i läder, tyg eller pärlor. Har du en klocka med läderarmband så bör du satsa på armband i stål eller med stenar och har du en klocka med tyg-armband så bör du välja armband i ett material hårdare än ditt klock-armband, så som sten, stål eller läder.

Anledningen till detta är att du alltid vill att din outfit ska ha en tydlig balans. Du vill mixa och matcha olika material och färger som går bra ihop för att skapa en jämn och snygg helhet. Kör du läderklocka med läderarmband, läderbälte och skinnskor, ja då kan det lätt bli lite väl mycket läder.

2: Ju hårdare armband desto mer dressat

En bra grundregel att komma ihåg är att ju hårdare material ditt armband är i desto mer dressat är det, förutsatt att det inte är sjukt spexigt med massa juveler, drakar eller yxor.

Det betyder att dressighets-hierarkin är följande: Stål -> Kedjor -> Sten -> Läder -> Tyg.

3: Även armband lyder under färgmatchningslagen

Allt i din outfit, även armband, ska lyda under den övermäktiga färgmatchnings-lagen. Målet med en outfit är att skapa en skön harmoni mellan material och färger. Du ska inte se ut som en regnbåge, men du ska heller inte klä dig helt i svart (seriöst, sluta ha helsvarta kläder på dig!), tänk balans och dynamik.

Du kan läsa mer om färgmatchning och varför det är så viktigt i vår stora guide till färgmatchning.

Armband för män till olika klädstilar

Här är lite tips och råd för hur du bäst bär armband till olika klädstilar och klädkoder.

Armband till smart casual

Smart casual beskrivs bäst som en balans mellan avslappnat och dressat. Outfits som chinos, t-shirt, kavaj och sneakers eller skjorta, jeans, brogue-skor och en pullover är bra exempel på smart casual-outfits. Till den här stilen är dina val av armband mycket flexibla, eftersom det mesta funkar, så länge det passar ihop med resten av din outfit.

Eftersom Smart casual innebär en balans mellan dressat och avslappnat så bör du välja typ av armband med omsorg. Om du kör t.ex. sneakers, jeans och en skjorta, ja då bör du välja mer dressade armband för att inte råka klä ned dig för mycket. Detsamma gäller om du kör chinos, kavaj och skjorta, ja då kan det vara snyggt med tygarmband och ett par sneakers, annars börjar din outfits dressighet gå förbi Smart casual och istället närma sig Business casual.

Armband till kostym och andra propra outfits

När det gäller de mest propra outfits, som till exempel frack, smoking och mörk kostym så bör du hålla dig till de mer propra materialen, alltså stål, sten och läder. Skippa tygarmbanden, eftersom dessa är lite väl avslappnade.

Handlar det om kostym som inte faller under klädkoden mörk kostym, ja då är dina val av armband helt fria, förutsatt att de går bra ihop med din klocka. Tänk dock på att inte bära de mest uppseendeväckande armbanden om du skall på en proper tillställning, utan satsa istället på armband i mörkare och lugnare färger.

Armband till en avslappnad stil

Klär du dig i jeans, t-shirt och sneakers så är dina alternativ så klart väldigt många. Här handlar det mest om att välja rätt material på armbanden så att de kan komplettera andra accessoarer.

Har du till exempel en klocka med metallarmband så bör du välja armband i läder eller tyg. De mjuka armbanden kompletterar den hårda klockan vilket skapar en snygg balans. Du slipper även det där infernaliskt störande *klink* *klink*-ljuden när du rör armen och metallen från klockan slår emot stålet eller stenen i dina armband. Sånt orkar man ju inte med.

Armband för män – 4 snabba stiltips

Ett par snabba stiltips som hjälper dig bära armband med stil.

  1. Ska du bära mer än ett armband så bör du prova att kombinera olika material, t.ex. färgade läderarmband med flätade tygarmband, eller ett läderarmband med ett stenarmband.
  2. Försök hitta armband som du kommer vara ensam om att bära, köp inte bara armbanden för 49kr som hänger i kassan på HM. Gör dina egna eller hitta några unika armband på nätet.
  3. Armband funkar till så gott som alla outfits, oavsett T-shirt och shorts eller full kostym så kan du alltid addera ett par snygga armband för att höja din outfit ytterligare.
  4. Armband är ett effektivt sätt att dressa ned en outfit om du känner att den blir för proper. Några enkla tygarmband eller flätade läderarmband kan hjälpa till att ta ned din kostym till en mer vardaglig nivå.
Tillbaka till blogg